Premenstrueel Syndroom

Mariska, 32 jaar: "Voordat ik ongesteld word, heb ik niet alleen last van buikpijn en rugpijn, maar word ik ook licht in mijn hoofd, heb ik last van stemmingswisselingen en voel ik me vermoeid. Het liefst kruip ik de hele dag onder een dekentje op de bank."
De helft van de jonge vrouwen in de leeftijd van 18-25 jaar is niet bekend met de term PMS of premenstrueel syndroom.*

Wat is het premenstrueel syndroom of PMS?

PMS of premenstrueel syndroom is eigenlijk een verzameling van symptomen, zowel lichamelijk als emotioneel. Meestal heb je last van premenstruele klachten in de 10 tot 14 dagen tussen je eisprong en je menstruatie. Het is moeilijk om onderscheid te maken tussen PMS of een normale, maar pijnlijke ongesteldheid. De intensiteit en de duur van de klachten kunnen daarin duidelijkheid geven. Ook het ontstaan van PMS lijkt willekeurig. Soms begint PMS al vroeg in de eerste jaren van de ongesteldheid. Erfelijkheid is dan niet uitgesloten. Het kan ook zijn dat PMS ontstaat na je 30ste of na een zwangerschap.

Aleve Feminax helpt snel en effectief tegen klachten, zoals buikpijn, rugpijn en hoofdpijn.

Hoe herken je PMS?

Een syndroom is altijd een verzameling van klachten. Daarom hoef je niet van alle klachten tegelijk en altijd last te hebben. De meest voorkomende symptomen van PMS zijn:

  • Buikpijn, rugpijn, hoofdpijn
  • Licht in je hoofd, duizeligheid
  • Opgezwollen, pijnlijke borsten
  • Hartkloppingen en verhoogde transpiratie
  • Maag- en darmklachten, zoals obstipatie, misselijkheid en een opgeblazen gevoel
  • Spontane huilbuien
  • Stemmingswisselingen, prikkelbaar, nerveus en angstig
  • Vermoeidheid

De oorzaak van PMS of premenstrueel syndroom

De meningen verschillen en vooralsnog is er geen oorzaak aan te wijzen voor PMS. Sommigne beweren dat het progesterongehalte de oorzaak is van PMS. Onlangs werd serotonine aangewezen als boosdoener. Deze zogenaamde neurotransmitter heeft invloed op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emoties, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Vrouwen met PMS bleken een verlaagd serotoninegehalte te hebben. Dat verklaart ook waarom sommige vrouwen depressieve gevoelens hebben vlak voor hun ongesteldheid.

Je bent niet alleen

Hoeveel vrouwen precies kampen met PMS is niet bekend, maar dat vrouwen last hebben van menstruatiepijn is zeker. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor menstruatie, menstruatiepijn en PMS. Aleve Feminax kan je in ieder geval ondersteunen met de verlichting van lichamelijke symptomen, zoals buikpijn, rugpijn en hoofdpijn.

Supradyn Femina 21+7

Supradyn Femina gaat mee met je cyclus. Het ondersteunt je energieniveau1 en helpt bij wisselende stemmingen2, de hele maand door. Hoe dat werkt? Als aanvulling op je voeding bevat Supradyn Femina 21+7 vitamines en mineralen die je helpen je de hele maand fit en energiek te voelen. En voor die ene week in de maand dat je extra ondersteuning kunt gebruiken, zijn er zeven speciale tabletten met ijzer en magnesium.

Lees meer over Supradyn Femina

1 De vitamines B1, B2, B3, B5, B8, C en de mineralen ijzer en magnesium ondersteunen het energieniveau; ijzer en de
   vitamines B6 en B12 dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid.
2 Magnesium is goed voor de gemoedstoestand.

*Onderzoek Aleve Feminax (Testpanel Sanoma uitgevers), april 2016