Feiten en fabels over ongesteldheid

Tijdens je ongesteldheid neemt de kans op vaginale schimmel toe

Het lijkt erop dat hormonale schommelingen het ontstaan van schimmelinfecties kan bevorderen. Sommige vrouwen krijgen vlak voor of vlak na hun menstruatie een schimmelinfectie.

Lees er hier meer over.

Je kunt niet zwanger worden tijdens je menstruatie

Oei, zwanger worden tijdens je ongesteldheid is inderdaad heel moeilijk, maar het kan zeker wel gebeuren. Als je nog niet zwanger wilt worden, neem dan altijd voorzorgsmaatregelen, ongesteld of niet!

Vrouwen die veel contact hebben worden tegelijkertijd ongesteld

Hartsvriendinnen, moeders en dochters, vrouwelijke collega’s op een kamer …
Je hoort vaak dat hun menstruatie synchroon gaat lopen. Sommige onderzoeken wijzen inderdaad die kant op, maar theoretisch is het onmogelijk. Toch is het superleuk om te kijken wie er in je naaste omgeving gelijk met jou loopt!

De melk van de cappuccino schuimt niet als een vrouw ongesteld is

Deze fabel wordt verteld in Italiaanse kroegen als de melk niet schuimt. Waar? Natuurlijk niet. Deze fabel is de wereld in geholpen door een eigenaar van een Italiaanse bar, die genoeg had van de nukkige periodes van zijn vrouw tijdens haar ongesteldheid. “Mia donna is zo sikkeneurig, dat het melkschuim van de cappuccino er zelfs van dood slaat”, verzuchtte hij.

Menstruatiekrampen belemmeren vrouwen in hun dagelijkse activiteiten

De Telegraaf van 17 februari 2016 wijdde een artikel aan menstruatieklachten en menstruatiekrampen. Daarin werd Prof. John Guillebaud gequot: “Menstruatiekrampen kunnen vrouwen belemmeren in hun dagelijkse activiteiten … Het probleem (red: menstruatieklachten) krijgt niet de aandacht die het verdient”. Helaas kunnen alleen vrouwen met menstruatiepijn weten hoe erg en ondragelijk de pijn soms kan zijn. Wat we wel weten is dat onderzoek en begrip voor dit onderwerp achterblijft, maar broodnodig is.

Bloedverlies tijdens de menstruatie kan leiden tot ijzertekort?

Leidt bloedverlies tijdens mijn menstruatie tot ijzertekort? Moet je extra ijzer slikken, als je ongesteld bent? Veel vrouwen twijfelen over de mate van bloedverlies en ijzertekort. Heb je een gewone menstruatie met normaal bloedverlies, dan hoef je je geen zorgen te maken. Je lichaam is in staat om het verlies van bloed op een natuurlijke manier aan te vullen, mits je je dagelijkse dosis ijzer via voeding binnenkrijgt. Bloed je hevig tijdens je menstruatie, dan moet je lichaam meer nieuw bloed aanmaken. Hiervoor is extra ijzer nodig. Een vitamine supplement met ijzer kan dan zinnig zijn.

Lees hier meer over.
Menstruatieklachten

Menstruatieklachten

Vlak voor de menstruatie ervaren vrouwen klachten als

Lees Meer
Tips tegen menstruatiepijn

Tips tegen menstruatiepijn

Iedereen ervaart haar menstruatiepijn anders. Buikpijn en rugpijn zijn veel voorkomende klachten.

Lees Meer
Obstipatie tijdens je menstruatie

Obstipatie tijdens je menstruatie

Als je ongesteld bent, maakt je lichaam extra prostaglandines aan. Dit is een stofje dat zorgt voor het samentrekken van je baarmoeder.

Lees Meer

*Onderzoek Aleve Feminax (Testpanel Sanoma uitgevers), april 2016