Menstruatiecyclus

De periode dat je menstrueert

Tussen je puberteit en je menopauze ligt je vruchtbare periode. In deze periode menstrueer je ook. Menstruatie komt van het woord menses, het latijnse woord voor menses. Het geeft aan hoe vaak de meeste vrouwen ongesteld zijn: ongeveer 1x per maand. Een normale menstruatiecyclus duurt tussen de 21 en 35 dagen. Gemiddeld zijn vrouwen om de 28 dagen ongesteld.

De fases van de menstruatiecyclus

  • Fase 1: Je baarmoeder krijgt een slijmvlieslaagje
  • Fase 2: Er komt een eicel vrij. Je ovuleert
  • Fase 3: Wordt de eicel niet bevrucht? Dan gaat je lichaam ervoor zorgen dat je onbevruchte eicel, het baarmoederslijmvlies en ander vocht kan worden afgevoerd. Dat gebeurt door samentrekking van je baarmoeder en kan kramp veroorzaken. Lees meer over menstruatiepijn
  • Fase 4: Het bloeden begint, je bent ongesteld

Hoe lang duurt jouw cyclus?

Het is handig om te weten wanneer je weer ongesteld gaat worden. Veel vrouwen kunnen de klok erop gelijk zetten, bij andere vrouwen is de cyclus onregelmatig. Om te berekenen wat jouw cyclus is, kun je een kalender bijhouden. De eerste dag van je cyclus is de dag dat je ongesteld bent, de laatste dag van je cyclus is de dag voor je weer opnieuw ongesteld wordt. Tel de tussenliggende dagen. Het is verstandig om dit een paar maanden achter elkaar te doen. Zo weet je of je een regelmatige of onregelmatige cyclus hebt.

Eetbuien tijdens je menstruatie

Eetbuien tijdens je menstruatie

Tijdens je menstruatiecyclus schommelen je hormonen. Een van die hormonen is oestrogeen.

Lees Meer
Obstipatie tijdens je menstruatie

Obstipatie tijdens je menstruatie

Als je ongesteld bent, maakt je lichaam extra prostaglandines aan. Dit is een stofje dat zorgt voor het samentrekken van je baarmoeder.

Lees Meer
Menstruatie in de zomer | Aleve Feminax

Menstruatie in de zomer | Aleve Feminax

Buikkrampen, rugpijn, hoofdpijn, je tampon of maandverband moeten verwisselen op onbekende plekken...

Lees Meer

* Onderzoek Aleve Feminax (Testpanel Sanoma uitgevers), april 2016