Ongesteld. Waarom?

Wist je dat vrouwen ongeveer 500 keer ongesteld zijn?

Meestal word je ongesteld tussen je 12e en 14e jaar. De meeste vrouwen zijn voor het laatst ongesteld als ze begin 50 zijn. In de tussenliggende periode ben je vruchtbaar en dus ongesteld.

Daarom ben je ongesteld

Elke maand ontstaat er een slijmvlies in je baarmoeder. Dit slijmvlies is er om je voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Op de helft van je cyclus komt er een eicel vrij uit je eierstokken. Raakt de eicel bevrucht met een zaadcel, dan ben je zwanger en blijft het slijmvlies gewoon zitten.

In verreweg de meeste gevallen blijft de eicel onbevrucht. Het slijmvlies is niet nodig en kan dus afgevoerd worden. Daarom maakt je lichaam het stofje prostaglandine aan, dat ervoor zorgt dat je baarmoeder zich samentrekt om het baarmoederslijmvlies af te stoten: je bent ongesteld. Het samentrekken van de baarmoeder kan menstruatiepijn veroorzaken. 

Waarom verlies ik bloed als ik ongesteld ben?

Wist je dat je gemiddeld 4 eetlepels bloed per ongesteldheid verliest? En wist je dat Aleve Feminax ook het bloeden helpt verminderen? Het afstoten van het baarmoederslijmvlies gaat gepaard met bloedverlies. Vaak verlies je in het begin van je ongesteldheid het meeste bloed. Hoeveel bloed je verliest, hangt af van verschillende factoren. De ene vrouw bloedt meer dan de andere tijdens haar ongesteldheid. Maar ook deze factoren kunnen een rol spelen:

  • Erfelijkheid
  • Anticonceptie
  • Stress
  • Voeding
  • Of je al een keer bevallen bent
Menstruatie en vermoeidheid

Menstruatie en vermoeidheid

Je hebt vast wel eens gehoord van de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron. Zij spelen een belangrijke rol tijdens de menstruatie, maar zij beïnvloeden ook hoe jij in je vel zit.

Lees Meer
Menstruatiepijn

Menstruatiepijn

In een normale cyclus bouwt het baarmoederslijmvlies op voor de eventuele innesteling van een bevruchte eicel.

Lees Meer
Eetbuien tijdens je menstruatie

Eetbuien tijdens je menstruatie

Tijdens je menstruatiecyclus schommelen je hormonen. Een van die hormonen is oestrogeen.

Lees Meer

*Onderzoek Aleve Feminax (Testpanel Sanoma uitgevers), april 2016