PMS

Quote: Mariska, 32 jaar "... voordat ik ongesteldheid word, heb ik niet alleen last van buikpijn en rugpijn, ik voel mij ook licht in mijn hoofd, heb last van stemmingswisselingen en voel mij vermoeidheid. Het liefst kruip ik de hele dag op de bank ..."
Cijfer: De helft van de jonge vrouwen in de leeftijd van 18-25 jaar is niet bekend met de term PMS of premenstrueel syndroom.*

Wat is het premenstrueel syndroom of PMS?

PMS of premenstrueel syndroom is eigenlijk een verzameling van symptomen, zowel lichamelijk als emotioneel. Meestal heb je last van premenstruele klachten in de 10 tot 14 dagen tussen je eisprong en je menstruatie. Het is moeilijk om onderscheid te maken tussen PMS of een normale, maar pijnlijke ongesteldheid. De intensiteit en de duur van de klachten kunnen daarin duidelijkheid geven. Ook het ontstaan van PMS lijkt willekeurig. Soms begint PMS al vroeg in de eerste jaren van de ongesteldheid. Erfelijkheid is dan niet uitgesloten. Het kan ook zijn dat PMS ontstaat na je 30ste of na een zwangerschap.

Aleve Feminax helpt snel en effectief tegen klachten, zoals buikpijn, rugpijn en hoofdpijn.

Hoe herken je PMS?

Een syndroom is altijd een verzameling van klachten. Daarom hoef je niet van alle klachten tegelijk en altijd last te hebben. De meest voorkomende symptomen van PMS zijn:

  • Buikpijn, rugpijn, hoofdpijn
  • Licht in je hoofd, duizeligheid
  • Opgezwollen, pijnlijke borsten
  • Hartkloppingen en verhoogde transpiratie
  • Maag- en darmklachten, zoals obstipatie, misselijkheid en een opgeblazen gevoel
  • Spontane huilbuien
  • Stemmingswisselingen, prikkelbaar, nerveus en angstig
  • Vermoeidheid

De oorzaak van PMS of premenstrueel syndroom

De meningen verschillen en vooralsnog is er geen oorzaak aan te wijzen voor PMS. Sommigne beweren dat het progesterongehalte de oorzaak is van PMS. Onlangs werd serotonine aangewezen als boosdoener. Deze zogenaamde neurotransmitter heeft invloed op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emoties, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Vrouwen met PMS bleken een verlaagd serotoninegehalte te hebben. Dat verklaart ook waarom sommige vrouwen depressieve gevoelens hebben vlak voor hun ongesteldheid.

Je bent niet alleen

Hoeveel vrouwen precies kampen met PMS is niet bekend, maar dat vrouwen last hebben van menstruatiepijn is zeker. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor menstruatie, menstruatiepijn en PMS. Aleve Feminax kan je in ieder geval ondersteunen met de verlichting van lichamelijke symptomen, zoals buikpijn, rugpijn en hoofdpijn. Aleve Feminax ondersteunt je bij menstruatiepijn. Aleve Feminax verlicht de lichamelijke symptomen, zoals buikpijn, rugpijn en hoofdpijn.

Tips tegen menstruatiepijn

Tips tegen menstruatiepijn

Iedereen ervaart haar menstruatiepijn anders. Buikpijn en rugpijn zijn veel voorkomende klachten.

Lees Meer
Menstruatie onderzocht

Menstruatie onderzocht

85% van de Aleve Feminax gebruikers vindt het effectief bij menstruatiepijn

Lees Meer
Menstruatie in de zomer | Aleve Feminax

Menstruatie in de zomer | Aleve Feminax

Buikkrampen, rugpijn, hoofdpijn, je tampon of maandverband moeten verwisselen op onbekende plekken...

Lees Meer

*Onderzoek Aleve Feminax (Tespanel Sanoma uitgevers), april 2016