Veelgestelde vragen
1

In de zelfzorg zijn paracetamol en NSAID's (zoals ibuprofen en naproxennatrium) verkrijgbaar. Hoe werken ze?

Er zijn 2 soorten pijnstillers te onderscheiden:

1. Paracetamol

Paracetamol is als pijnstiller al meer dan 50 jaar verkrijgbaar. Het is in Nederland een bekende pijnstiller. Paracetamol is pijnstillend en koortsverlagend, het remt niet de ontsteking. Hoe paracetamol precies werkt is echter nog altijd niet bekend.

2. NSAID's

NSAID's zijn pijnstillers die niet alleen de pijn stillen en de koorts verlagen, ze remmen ook de ontsteking. De werking van NSAID's is wél bekend: ze hebben een remmende invloed op de aanmaak van prostaglandines, de 'pijnstof' die de zenuwen prikkelt om een pijnsignaal af te geven. Door het remmen van de aanmaak van deze 'pijnstof', wordt de pijn dus verminderd. Aleve Feminax is een voorbeeld van een NSAID.

2

Wat voor soort pijnstiller is Aleve Feminax?

Aleve Feminax bevat de werkzame stof naproxennatrium en is een NSAID met een langdurige en effectieve werking. Aleve Feminax is speciaal ontwikkeld om de oorzaak van menstruatiepijn aan te pakken. Aleve Feminax werkt snel en tot wel 12 uur lang. Lees voor gebruik de bijsluiter.

3

Voor wie is Aleve Feminax geschikt?

Vrouwen die last hebben van menstruatiepijn. De symptomen van menstruatiepijn (buikkramp, lage rugpijn en hoofdpijn) kunnen langdurig van aard zijn. Aleve Feminax is speciaal ontwikkeld om de oorzaak van menstruatiepijn aan te pakken en werkt snel en tot wel 12 uur lang.

4

Hoeveel dagen achtereen kan Aleve Feminax worden gebruikt?

Aleve Feminax mag tot 10 dagen achter elkaar worden gebruiken. Als de pijn dan nog steeds aanhoudt, raadpleeg een arts.

5

Vanaf welke leeftijd mag Aleve Feminax worden gebruikt?

Aleve Feminax mag vanaf 12 jaar worden gebruikt.

6

Is de dosering voor een 12-jarige gelijk aan die voor een volwassen persoon?

Ja, de nieren en lever die de werkzame stof naproxen moeten omvormen en uitscheiden zijn vanaf die leeftijd voldoende ontwikkeld.

7

Bevat Aleve Feminax gluten, suiker of lactose?

Aleve Feminax bevat geen gluten, suiker of lactose. Aleve Feminax is geschikt voor diabetici en vrouwen met een koemelkallergie.

8

Kan Aleve Feminax worden gebruikt in een natriumarm dieet?

Een tabletje Aleve Feminax bevat 25 mg natrium en past daarmee in een natriumarm dieet als je je aan de toegestane dosering houdt.

9

Kan Aleve Feminax gebruikt worden met andere geneesmiddelen?

In de bijsluiter van Aleve Feminax staat vermeld van welke middelen de werking wordt versterkt dan wel juist wordt verminderd door combinatiegebruik met Aleve Feminax.

10

Mag je Aleve Feminax ook gebruiken als je aan de pil bent?

Ja, je kunt met een gerust gevoel Aleve Feminax gebruiken als je aan de pil bent.

11

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van het gebruik van Aleve Feminax en hoe vaak komen ze voor?

Gebruik Aleve Feminax volgens de bijsluiter. Aleve Feminax mag tot 10 dagen worden gebruikt. In overleg met een huisarts kan de behandeling worden gecontinueerd. Zoals alle geneesmiddelen kan Aleve Feminax bijwerkingen veroorzaken. Bij naproxennatrium zijn bijwerkingen waargenomen zoals brandend maagzuur, misselijkheid, hoofdpijn, maar die gaven niet altijd aanleiding tot het stoppen van het gebruik van naproxennatrium.

12

Wat zijn de risico's van Aleve bij verkeerd gebruik (niet volgens de bijsluiter)?

Verschijnselen van overdosering kunnen onder meer zijn: misselijkheid, braken, pijn in de maagstreek, slaperigheid, duizeligheid en diarree. Wanneer te veel van Aleve is gebruikt, moet contact worden opgenomen met de arts of apotheker.

13

Werkt Aleve Feminax ook bij wisselende stemmingen rondom de menstruatie?

Aleve Feminax is een pijnstiller die jouw pijnklachten tijdens je menstruatie verlicht. Voor ondersteuning van je energieniveau en wisselende stemmingen is er Supradyn Femina 21+7. Leer meer